Laleh Maghomaki läser poesi i Stadsparken i Uppsala.
Laleh Maghomaki läser poesi i Stadsparken i Uppsala. Foto: SVT.

Linné firas med poesi och tulpaner

Publicerad 18 maj 2007 - 19:10

Nu har festligheterna dragit igång på allvar i Uppsala. Blomsterkungen Carl von Linné ska firas rejält på sin 300-årsdag.

I Länna utanför Uppsala väljer den japanske konstnären Junichi Kakizaki ut grenar och kvistar för scenografin till föreställningen Nytt liv, som ska spelas på Vaksala torg nästa vecka. Kakizaki samarbetar med koreografen Su-En. Med föreställningen vill de gestalta naturens kretslopp.

Kakizaki har tidigare bland annat arbetat med blomsterdekorationer vid vinter-OS i Nagano. Nu vill han göra en scenografi i Linnés anda.

Kejsarparet kommer
På onsdag är det Linnés födelsedag och då kommer såväl Japans kejsare och kejsarinna som den svenska kungafamiljen till Uppsala.

Kejsaren har ett brinnande intresse för botanik, och en av Linnés lärjungar reste i Japan, och är mycket känd i landet.

Förutom blomsterparaden, med över 1.000 skolbarn, blir det fullt av evenemang hela dagen.

På Linnés Hammarby utanför Uppsala finns fortfarande träd och blommor kvar, som planterades av Linné.

Professor i Uppsala
Det är alltså 300 år sedan som prästsonen Carl von Linné föddes, i Råshult i Småland. Efter studier i Lund och i Holland blev han 1741 professor i medicin i Uppsala.

Men det är som botaniker han har fått sin plats i historien. Linnés Hammarby var hans privata bostad, och hans intresse för växter följde med ända in i sovrummet.

Det är många som vill fira Linné på hans födelsedag, kalaset blir ännu större än när han fyllde 200 år 1907. Precis som då blir det kungligt besök, och blomstertema i hela staden.

I Stadsparken finns just nu 10.000 tulpaner, 60 olika sorter. Och en helt ny tulpansort, som får sitt namn efter - ja ni vet vem - firas på onsdag med bland annat persisk poesi.