Klicka för större bild
Foto: Jörgen Hagelqvist
Alla rätter är lagade i olika kokare.
Stressa mindre med tryck
Tänk att komma hem efter jobbet och maten är färdig att lägga upp på tallrikarna. Det låter som en dröm. Men det är verklighet för Laleh Maghonaki som vet hur man hanterar tryckkokare, riskokare och långkokare.
Personligt:
Namn: Laleh Maghonaki
Viktigaste ingredienser: Färska örter och kryddor.
Matintresse: Vid nio års ålder gav hennes mamma upp och slutade köra ut henne ur köket.
Äter aldrig: Blodpudding
Tycker att: Mat ska serveras vackert.
När livet känns tungt: Lagar hon mat för att bli uppiggad av doften från örter och kryddor.
Annat än mat: Företagare som jobbar med integrationsfrågor och marknadsföring.
Hon, som använt de kokarna i över 20 år, tycker de är överlägsna och ser en massa möjligheter med de elanslutna kärlen.
- Man sparar tid, energi och slipper äta skräpmat, säger hon entusiastiskt och vrider fast locket på tryckkokaren i det rätta läget.
Klicket är signalen att locket hamnat rätt. Själva tryckkokningen startar när vattnet börjar koka och då far ventilen på toppen av locket upp. Med ventilen i det läget ska man inte röra locket.
Till en början pyser den stilla och försynt. Men efter ett tag öser den på och blir högljudd.
- Man sparar en tredjedel av tiden med att använda tryckkokare. Kycklingen som jag la i kommer att vara klar på en kvart, säger Laleh Maghonaki.
En stek beräknar hon tar 25-30 minuter att koka och potatis bara 2 minuter. Alla koktider står utsatta på locket till tryckkokaren.

Hade dåligt rykte
Att använda tryckkokaren överensstämmer med Laleh Maghonakis matlagningsfilosofi. Den som går ut på att förenkla och hitta genvägar i köket och samtidigt få hemlagat.
Men hon vet också att många kan vara rädda för tryckkokare. Den fick dåligt rykte för någon generation sedan, på grund av att konstruktionen inte var pålitlig, men sedan dess har den utvecklats och Laleh Maghonaki påpekar att i asiatiska länder har man kommit över rädslan.
Medan kycklingen puttrar för fullt går vi till andra sidan av köket. Där står två riskokare och en annat kärl som kallas långkokare (slow cooker).
I riskokarna lagar hon ris på två sätt. I den ena med saffran och i den andra med örter. Men trots namnet är ris är inte det enda som går att laga i kokaren.
Laleh Maghonaki minns att i hennes hemland, Iran, användes riskokare för att tillaga allt möjligt.
- Där har man ofta gasspis och när ledningarna var förstörda under kriget använde man riskokaren i stället för spisen. Och jag brukar ta med den när jag campar med barnen. Då lagar jag allt i riskokaren, säger hon.

Mirakulös maskin
Men den mest mirakulösa maskinen verkar ändå vara långkokaren, Laleh Maghonaki, har inte sett den i Sverige men vet att den finns att köpa på nätet om man söker på ordet slow cooker.
Den är uppbyggd av ett emaljkärl som omsluts av ett hölje och har elanslutning. Det tar cirka åtta timmar att tillaga rätten så det är lagom att stoppa i ingredienserna på morgonen, gå till jobbet och sedan väntar en färdig rätt när hon kommer hem.
­- Den kokar på svag värme och gör att rätten får en jättegod smak, säger hon och håller upp lammgrytan som hon började laga på morgonen.
- Det sägs att det här är drottning Farah Dibas favoriträtt.
Samtidigt har tryckkokaren på spisen arbetat klart. Laleh Maghonaki lyften av den ifrån plattan och ställer den i diskhon och spolar på kallt vatten. Då sjunker ventilen ned och det går bra att öppna locket utan att bränna sig och servera kycklingen som är mör och välkryddad.